↫ Tillbaka till bloggen

Mikrofon – en ny dimension

En mikrofon är ju naturligtvis en pryl som tar upp ljud till kameran när du filmar. Men jag har börjat använda mikrofonen på lite olika sätt.

Om jag exempelvis sitter i ett gömsle och placerar en mikrofon utanför så infinner sig en ytterligare dimension. Jag kan sitta och lyssna på vad som händer utanför. Det gör tex att jag är mycket mer beredd när djuret kommer fram och syns. Jag har med mikrofonens hjälp lokaliserat den mycket mycket tidigare.

Jag kan också sätta mig i skydd av några buskar och ställa fram mikrofonen en bit från mig och bara lyssna på naturliga ljud en tidig morgon vid skogstjärnet. Underbart.

En bra utrustning är naturligtvis bra att ha.

Själv har jag ett set Røde WirelessGO Gen 3. Det gör att jag inte behöver kablar mellan kamera och mikrofonen. Jag har även en lång kabel som jag kopplar mellan kameran/inspelaren direkt på mikrofonen. Det kan hända att det är en miljö med störningar. Den trådlösa går ju på radio. Men oftast fungerar det utmärkt. Man har gjort tester då sändare/mottagare klarar avstånd på nästan 400 meter.


Till vänster WirelessGo Gen3. Till höger har jag satt upp de två sändarna, som samtidigt är mikrofoner, på en ställning för stereoljud. Mottagaren på kameran.

Min mikrofon är en Røde NTG4+. En sk shotgunmikrofon som är en riktmikrofon som kan ta upp ljud på väldigt långa avstånd. En sk deadcat eller vindskydd är nödvändigt om man ska ta upp ljud utomhus. Annars kommer vinden att dominera ljudbilden. Fördelen med denna mikrofon är att den har ett uppladdningsbart batteri som jag kan ladda via ett usb-c uttag. Laddningen räcker i upp till 150 timmars drift. Som de flesta grejer man har med sig ut i naturen går de att laddas med en powerBank. Så ett antal powerbank är bra, mycket billigare än originalbatterierna.

Ett par bra hörlurar är också bra att ha.

Ett stort problem när man ska ta upp ljud med mikrofon utomhus är just vinden. Det finns till varje mikrofon en sk deadcat. Det är en fuskpäls som man trär på mikrofonen som på det sättet eliminerar vindbrus. En ännu mer effektiv grej är en sk blimp. Den skyddar mikrofonen från brus och även stötar och regn. Det levereras med en deadcat som tar bort vindbruset effektivt. Den kostar en del och är lite klumpig, men om man är ute mycket i naturen och vill ha bra ljud är den bra. Jag har valt bort den och har istället en bra deadcat till mikrofonen.


En shotgan mikrofon Røde NTG4+ med en deadcat som vindskydd.

Jag sätter mottagaren på kamerans blixtsko med en kabel in i kamerans mik-uttag. Sedan från mikrofonen via en XLR-adapter sätter jag 3,5 kontakten in i sändaren.

Nästa grej jag gör är att ansluta ett par hörlurar till kamerans hörlursuttag. Sedan är det bara att börja lyssna. Du kommer första gångerna att bli överraskad hur mycket du hör av ljudet i naturen.

Om du vill ha in ljudet i en inspelare typ Zoom. Jag har en ZoomF3. Då kopplar du in mottagaren in i F3-ans ingång. Sedan kan du om du vill även ha en 3,5 kabel mellan F3-an och kameran. Då har du ljud in i kameran när du filmar. Bra om du ska synka ljudet på filmen i kameran och ljudet från inspelaren. Har du XLR-kabel så ansluter du bara kabeln mellan mikrofonen och Zoom F3.

I Zoom F3 har du allt ljud från det att du sätter på den tills du stänger av den. Ljudfiler tar inte så mycket plats så det SD-kort som normalt sätt sitter i inspelaren räcker till många timmars ljud. Zoom F3 som fungerar alldeles utmärkt. Liten och lätt, tar ingen plats. Lägg den i en påse så har du den med dig och häng den på stativet när du spelar in. F3 har 32-bit float ljudinspelning, vilket betyder att den lagrar ljudet i raw-fil. Det i sin tur gör att du kan ändra mycket vid efterredigeringen. Det innebär att ljudet spelas in med ett så stort dataomfång att man inte riskerar distorsion av högt ljud eller brus när man förstärker svagt ljud. Zoom F3 har även en bluetooth modul som gör att du kan via Rødes app styra den i din mobil.

För efterredigering av ljudet använder jag en programvara från Audacity. Enkel och gratis. Framförallt använder jag programmet för att ta bort brus i ljudfilen. Brus finns alltid runt oss. Mikrofonen själv skapar ett visst brus. Det mesta av det bruset kan jag filtrera bort i programmet.

Fördelen att ha inspelaren på hela tiden är att du får mycket olika ljud som du kan använda i dina filmer.

Här är lite bra länkar till en norsk site som heter Fuglesang i Nord.

Zoom F3

https://birdsong.fuglesky.no/zoom-f3-setup-for-nature-recordings/

Audicity

https://birdsong.fuglesky.no/audacity-quick-guide/

Den här filmen har jag filmat norr om Stockholm. Ljudet är inspelat vid ett annat tillfälle och pålagd vid färdigställandet av filmen.

En tidig morgon med sångsvanar som pratar med varandra. Och duvorna i bakgrunden tillsammans med lite småfåglar. Ljudet är från kameran utan några externa mikrofoner.

Ibland behövs inget ljud. I slutet av filmen lockar föräldern på ungen. Den vill att ungen flyger ut ur boet. Då behövs naturligtvis ljudet.

Storlom

Ljudspelare

Ormvråk

Ljudspelare

Rosenfink

Ljudspelare

Skäggmes

Ljudspelare

Att spela in ljud i naturen kan vara ett fantastiskt sätt att fånga de naturliga ljuden och skapa en lugnande atmosfär eller användbara ljud för olika projekt. Här är några tips för att spela in ljud i naturen:

Välj rätt plats: Välj en plats där du kan fånga de ljud du vill ha, som fågelkvitter, vindens sus eller rinnande vatten. Tänk på att vissa områden kan vara för bullriga (t.ex. nära vägar eller byggnader).

Använd rätt utrustning: En bra mikrofon är avgörande. En riktad mikrofon (shotgun-mikrofon) kan vara bra för att fokusera på specifika ljud, medan en omnidirektionell mikrofon kan fånga omgivande ljud från alla håll. En portabel ljudinspelningsenhet, som Zoom H4n eller liknande, är praktisk för naturinspelningar.

Tänk på vind och väder: Vind kan skapa oönskat brus, så det kan vara bra att använda en vindskydd (popfilter) på mikrofonen. Vädret kan också påverka ljudet, så att spela in när det inte regnar eller blåser för mycket kan ge bättre resultat.

Tålamod: Naturen är ofta tyst, så det kan ta lite tid att fånga de ljud du vill ha. Sätt dig ner och vänta på de ljud du är intresserad av, vare sig det är ett fågelkvitter, löv som rasar eller vatten som porlar.

Redigering efteråt: Efter inspelning kan du använda ljudredigeringsprogram som Audacity eller Adobe Audition för att ta bort bakgrundsbrus eller justera volymen på olika ljud.


Här meckar jag lite med ljudet och spelar in ljudet i en inspelare. Det är helt ofattbart hur mycket ljud man hör med en bra mikrofon och ett par hörlurar. Hela skogen blir som en konsertsal. Magiskt.

Att spela in ljud utomhus kan vara en utmaning på grund av flera faktorer. Här är några vanliga problem och tips för att hantera dem:

1. Vindbrus

Problem: Vind kan skapa oönskat brus som försvårar inspelningen av klart ljud.

Lösning: Använd vindskydd på mikrofonen, som ofta kallas “dead cat” eller “windshield.” Detta kan drastiskt minska vindbruset. Vissa inspelningsenheter har även inbyggda vindskydd.

2. Oönskade bakgrundsljud

Problem: Naturen är ofta full av ljud, som trafik, människor, djur eller flygplan, vilket kan störa din inspelning.

Lösning: Försök hitta en plats där bakgrundsljudet är minimalt, och välj tider på dagen när det är tystare, t.ex. tidigt på morgonen. Alternativt kan riktade mikrofoner (shotgun-mikrofoner) vara bra för att fokusera på specifika ljud och blockera andra ljud.

3. Oregelbundna ljud

Problem: Naturens ljud är ofta oregelbundna, vilket kan göra det svårt att fånga det önskade ljudet kontinuerligt.

Lösning: Ha tålamod och var beredd att vänta länge på att de ljud du vill fånga ska upprepas. Att ha en bra och pålitlig inspelningsenhet är också viktigt, så du inte missar något när ljuden väl dyker upp.

4. Fukt och väderförhållanden

Problem: Fukt eller regn kan skada elektroniska enheter och påverka ljudkvaliteten.

Lösning: Skydda din utrustning genom att använda vattentåliga fodral eller plastpåsar. Ha med dig extra batterier om det är kallt, då batteritiden kan minska i kyla.

5. För mycket eller för lite ljud

Problem: Det kan vara svårt att få en bra balans i ljudnivåerna. Ibland är ljuden för svaga, och ibland är de för höga och distorderade.

Lösning: Använd en inspelningsenhet med manuell volymkontroll för att justera nivåerna i realtid. Om det är möjligt, gör provinspelningar för att se till att ljudnivåerna inte är för höga eller för låga.

6. Batteritid och lagringsutrymme

Problem: Långa inspelningar kan snabbt ta slut på batterier eller lagringsutrymme.

Lösning: Se till att ha extra batterier och tillräckligt med lagringsutrymme innan du går ut. Använd en extern strömkälla om det är möjligt, eller välj en enhet med lång batteritid.

7. Stabilitet

Problem: Ljudinspelningar kan bli skakiga eller oskarpa om mikrofonen inte är ordentligt stabiliserad.

Lösning: Använd ett stativ eller en mikrofonarm för att hålla utrustningen stilla. Om du spelar in i rörelse, kan en mikrofon med bra vibrationsdämpning eller en stötdämpare hjälpa till att minska skakningar.

Sammanfattning

Att spela in ljud utomhus kräver rätt utrustning och noggrant val av inspelningsplats. Förbered dig på att hantera vind, bakgrundsljud och väderförhållanden, och tänk på att skydda din utrustning från fukt. Med rätt inställningar och tålamod kan du fånga fantastiska naturljud.

Att spela in ljud i naturen är ett kreativt och avkopplande sätt att fånga världens ljud.

Leta upp en särskild naturplats du vill spela in vid. Här kan du träna och öva att ta upp ljud. Övning ger färdighet som man säger.

Tänk på att placera mikrofonen så att inte djuren börjar tugga på den om du tex sitter i ett björngömsle. Inte så bra!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − 17 =