↫ Tillbaka till bloggen

Filma med systemkamera

Som många andra naturfotografer med en systemkamera så filmar man väldigt sporadiskt. Jag har ju många bildvisningar så jag brukar använda filmklipp i mina bildspel. Det gör att jag anstränger mig lite när jag är ute för att få med några klipp.

Jag brukar filma i 4k och 120fps och 250/s eller 50fps och 100/s. Jag brukar få runt bländare 11 om det är bra ljus ute. Jag har alltid AutoISO inställt. Jag tycker inte att det är så känsligt med ISO när man filmar.

Jag använder H.265 8 bitar (MOV). Det ger mig tillräckligt bra kvalitet till mina klipp. Vill du ha MP4 direkt ur kameran väljer du H.264 8 bitar. Ställer du in MP4 kan du få slowmotion direkt i kameran. Lite coolt.

Ett bra tips är att växla mellan FX och DX om man vill ha en mindre bildyta.

Vitbalansen har jag på Automatik för naturligt ljus. Kameran gör ett fantastiskt jobb.

Ett stativ är bra att ha med ett bra videohuvud. Jag har ett par gamla Manfrotto, men kommer att investera i ett Sirui VH-10X som jag tror är ett bra videohuvud till ett bra pris. Det är lätt att få med sin egen andning i filmen när man använder kamerans mikrofon. Därför är en lös mic att föredra. Exv Røde Videomic. Finns i lite olika kvaliteter.

Vill man göra det ännu mer proffsigt skaffar man en sk Cage, det är som en liten bur runt kameran där man kan fästa olika tillbehör. Och en monitor att sätta ovanpå. Då är man fullt utrustad för att filma. Men naturligtvis klarar du dig med enbart kameran utan massa tillbehör. Och det är så det oftast fungerar för mig när jag tar olika klipp.

Jag kommer under våren gå en filmkurs och lära mig lite mer om filmning med systemkamera. Tror jag blir väldigt lärorikt.

Det finns i skrivande stund ett par platser kvar, så om du är intresserad så hör av dig så skickar jag det vidare till arrangören.

_________________________________

Kursen omfattar följande:

•Kamerainställningar – vi blir bekväma med manuell inställning på kameran

•Olika typer av filmning av vilda djur och fåglar – från porträtt till action

•Att spela in ljud

•Att filma i olika ljus

•Att bygga en story och val av motiv

•Att hitta motivet – naturkännedom, läsa beteende

•Utrustning

•Filma på resor

•Efterbearbetning

Tre kurstillfällen utomhus (halvdagar) där vi att tränar praktiskt på filmning av vilda djur och fåglar. Vid kurstillfällena utomhus kommer vi att besöka några av naturfilmare Roland Ulfelds och Thomas Atterdals  smultronställen runt Stockholm

Tre kurstillfällen inomhus (halvdagar) där vi går igenom teori och förbereder oss för kurstillfällena utomhus. Vi följer även upp våra kurstillfällen utomhus med feedback och filmdiskussion.

_________________________________

Börja filma du också. Det är inte svårt, vi har bra hjälpmedel med våra moderna kameror.

Ett redigeringsprogram är helt nödvändigt om man ska göra film eller klipp. Jag använder för mina klipp Macens egen iMovie som är ett enkelt program som man kan hantera utan några egentliga förkunskaper. För mer avancerad redigering använder jag programmet DaVinci. För att lära sig DaVinci effektivt har jag använt de kursen som finns i Moderskeppets utbud av kurser.

Jag visar  här några typiska klipp som jag gjort för mina bildvisningar. Tanken är att de placeras mellan bilderna som jag visar för att göra visningen lite mer levande och spännande.

Det här klippet har jag i början av mitt bildspel om Masai Mara.

Här sätter jag ihop flera klipp för att göra det lite mer spännande.

Det här har jag tagit på fri hand, med stöd på fönsterkarmen i Jeepen.

Spännande med lite rörelse. Här hör man tydligt vinden i den inbyggda kameran. Med en separat
mic och ett vindskydd fungerar det mycket bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 5 =