↫ Tillbaka till bloggen

Österlen på sensommaren

Nu i början av september är det mycket som händer i östra delen av Skåne. Vi åker ner för några dagar till Göran och Christina i Allevad.

Jag hade med mig mina ordinarie kameror och objektiv. Men jag har också lånat ett Sony 300/2.8 FE med adapter för att testa mot min Nikon Z9 och Z8.
Adaptern heter Megadap ETZ21 Pro Sony E -Nikon Z Autofocus Adapter. Den är bara några mm tjock så den syns nästan inte.

Det är som vanligt Kameradoktorn som låter mig testa lite olika grejer. Tusen tack till dem.

Monteringsadaptern har elektroniska kontakter, vilket gör att du kan fortsätta använda funktioner som AF-S, AF-C, AF-F, Eye-AF och ansiktsavkänning. Dessutom är det fortfarande möjligt att ställa in bländaren via kameran.


Adaptern är extremt tunn och märks knappt att man har den på.

Sony 300/2,8 väger bara 1470 gr. En av anledningarna till att jag vill testa det.

Förhoppningsvis kommer snart Nikon med ett 300/2,8 med ungefär samma vikt.

En annan fördel är att du kan använda objektiv från tredje part som bara finns till Sony. Exv många av Sigmas objektiv tex 85/1,4

Mitt eget superobjektiv 400/2,8TC väger 2950 gr.
Sonys 400/2,8 väger 2895 gr.
Men då har jag både 400 och 560 mm med mig, vilket är en fantastisk fördel.

När jag vill vara lätt använder jag mitt Nikon 100-400/4,5-5,6 som väger 1435 gr.

Slutsatsen blir att det fungerar hyfsat. Det som jag inte fick att fungera riktigt var bildstabiliseringen. Var tvungen att stänga av den på objektivet, aktiv på kameran. I annat fall skakade det ordentligt. Tyckte inte AF var lika snabb som jag är van vid. Men det kan ju bero på kombinationen. Men inget fel på bildkvaliteten. Riktigt skarpt och med fin bokeh.

Men skönt att gå tillbaka till Nikon 400/2,8TC. Ett verkligt superobjektiv.

Vi han med ett besök till Äspet i Åhus. Ett verkligen roligt ställe att besöka. Nu på sensommaren blir det sprakande färger i den lilla våtmarken som ligger vid havet, bara en smal sträng på några meter skiljer den från havet.

Många vadare som strandpipare, brushanar, kustpipare, smalnäbbad simsnäppa, drillsnäppa, kustsnäppa, kärrsnäppa, rödbena samt en massa gäss och måsfåglar.

Det blev en Otto-glass. Helt fantastisk glass utan konstiga tillsatser. En kiosk mitt på torget. Alltid kö till denna populära glass som förut hette Åhusglass.

Jag satt också i Görans lilla gömsle som han har på sin tomt, första besöket, en tidig morgon, blev en forsärla som gick runt och vickade på stjärtfjädrarna på sitt karaktäristiska sätt. Men ingen kungsfiskare mer än en snabb förbiflygning.

Nästa dag satt jag mitt på dagen och nu hade jag kungsfiskaren en hel timme fiskandes precis framför mig. Jag vet inte riktigt, men jag tyckte det var två individer. Ska finnas både vuxna och ungfåglar i området.

Jag tycker alltid balgrunden är minst lika viktig som motivet. Jag brukar tänka att bakgrunden ska kunna vara en egen bild. Tar alltid lite bilder på bakgrunderna runt om så jag vet var jag helst vill ha fågeln. Och här vid rinnande vatten är bakgrunderna oändliga. Så när kungsfiskaren kom var den aktiv och satte sig på många olika ställen. Perfekt.

Vi hann också med en sväng till Sandhammaren och en långpromenad på stranden. Roligt med alla motiv i sanden. En fisktärna, ungfågel, hoppade framför oss hela promenaden.
Vi avslutade dagen med en glass nere vid Kåseberga.

En liten forsärla guppar omkring och letar något att äta.


Forsärlan fångar ett liten fjäderfä.


Kungsfiskaren spanar efter fisk i ån.


Högt upp så man ser ordentligt.


En smalnäbbad simsnäppa i Äspets vatten.


En flock kärrsnäppor drar snabbt förbi.


Strandpiparen landar fint.


Fick även ett fint norrsken över Österlen sista kvällen.

Ja tiden går snabbt när man har roligt. Så nu bär det av hemåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

12 − nio =