↫ Tillbaka till bloggen

Fiskgjuse – Osprey

Fiskgjusen (Pandion haliaetus) Osprey på engelska, har alltid fascinerat mig. Otroligt aktiv och hela tiden beredd på attack. Den störtdyker ner i vattnet och hamnar inte sällan helt under när det krokar fast sitt byte i sina väldiga klor.

Vi sticker ut tidigt på morgonen vid 5-tiden. Dagen har precis börjat gry. Vår båtförare Lars-Erik kör sakta ut och på vägen ut matar han lite måsar och trutar för att locka till sig gjusarna. Denna morgon har vi 5-6 fiskgjusar kring båten. Ständigt attack på fisken som slängs ut.

Så fort vi kommer ut uppenbarar sig flera fiskgjusar och skrikande närmar de sig båten. Sen går det fort, då gäller det att vara med med kameran. Det smäller bara till. Ibland händer det att en trut kommer först och börjar hacka på bytet. Men när fiskgjusen kommer är det bäst att flytta på sig.

Vi har fullt upp runt båten, de ser ju helt galna ut när de dyker ner mot fisken.

Den här bilden la jag ut på Facebook och fick över 3800 likes samt nästan 300 kommentarer och det var 72 som delade bilden. Så ibland får man en fullträff.

Det är inga små fiskar den tar. Här en stor braxen.

Här visar jag en sekvens när fiskgjusen går ner och tar fisken för att sedan flyga bort till de väntande ungarna i boet.

Fiskgjusen förekommer i stort sätt över hela världen. Jag har haft förmånen att fotografera den både i Costa Rica, Brasilien och Florida i USA. I Florida häckade den mitt i bostadsområden eller vid brofästen eller ute i Evergrades träskmarken. Den verkar kunna anpassa sig till de flesta miljöer.

Fiskgjusen häckade tätt i Everglades träskmarker.

Bilden tagen i Florida vid ett brofäste.

I Florida hade vi ett häckande par precis vid ett brofäste. Så gick man upp en bit på bron var det nästan så att man kunde se ner i boet.

Jag har den även på mitt landställe så jag ser den ofta fiska i vikarna. För att få extra maffiga aktionbilder är det bästa att plåta fiskgjusar från båt. Det ger riktig närkontakt med gjusen.

Det äldsta fossila fyndet av en fiskgjuse lär vara över 15 miljoner år. Så den har varit med ett tag och hunnit förfina sina fångstmetoder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + fyra =